הנקה: האם ‘זרם חוזר’ מהתינוק מעורר תגובה חיסונית בחלב האם?

הנקה חיזוק המערכת החיסונית של התינוק בעת מחלה




מחקר חדש בבעלי חיים מספק ראיות התומכות בהשערה לגבי ‘זרם חוזר’ מהתינוק – הרעיון הוא שזרימה חוזרת של רוק יכולה לעורר תגובה חיסונית בחלב האם בכדי להילחם בזיהום.

הרעיון הזה מדהים ואני אוהבת את זה. הפוטנציאל לתקשורת, ‘זרם חוזר’ בין אמא לתינוק שלה במהלך ההנקה. חוקרים מאמינים ש’זרם חוזר’ זה יכול ליידע את בלוטת החלב של האם על בריאותו של התינוק. אם התינוק חולה, התינוק מעביר מידע למערכת החיסון של האם על הזיהום. בתגובה, הרכב החלב של האם משתנה – יש עלייה בנוגדנים כדי לחזק את המערכת החיסונית של התינוק ולעזור לתינוק להילחם בזיהום.
פשוט גאוני!
עכשיו בואו נראה מה זה בעצם זרם חוזר ומה המחקר החדש מוכיח לנו.

מה הוא ‘זרם חוזר’?

כאשר תינוק אנושי יונק, תנועות הלשון שלו יוצרות ואקום השואב חלב מהצינורות אל הפה. היניקה יוצרת גם לחץ שלילי המושך נוזלים לכיוון ההפוך, זרם זה לוקח חלב ורוק מפיו של התינוק דרך הפטמה ולתעלות החלב. חוקרים מאמינים שאם זרם חוזר זה מכיל מידע המאותת על מחלה, עלולה לעורר תגובה מקומית בבלוטת החלב כדי להגביר את הייצור של גורמים חיסוניים.

מה אנחנו יודעים על ‘זרם חוזר’ מהתינוק זה ועל תגובה חיסונית בחלב האם?

לאמהות יש דרכים רבות לדעת אם התינוק שלהן עלול להיות חולה – עלייה בטמפרטורת הגוף, ירידה בתיאבון, או אפילו שינויים קטנים בהרגלי השינה יכולים לרמז על כך שמתבשלת מחלה. אבל חוקרים חושדים זה מכבר שלתינוקות יונקים יש אמצעי נוסף וישיר יותר לעידכון מצבם הבריאותי לאימהות שלהם.
קומץ מחקרים על חלב אם ניסו לבדוק את ההשערה המסקרנת הזו והראו שרכיבי החיסון בחלב אם יכולים לעלות אם התינוק חולה. זה מצביע על כך שהתינוק יכול לתקשר עם המערכת החיסונית של האם. אבל מחקרים קודמים לא יכולו לומר באופן סופי ש’זרם חוזר’ של רוק הוא המקור לתקשורת הזו.
בכל זאת תינוקות יכולים לחלוק הרבה נוזלי גוף עם אמהותיהם, במיוחד בתקופות של מחלה.

החלק החסר בפאזל

כאן מגיע החידוש במחקר החדש המוסיף את החלק החשוב שחסר ממחקר אנושי על ידי מעקב אחר אות בודד מרוק הצאצא לבלוטת החלב, לחלב – משלים את הפאזל.
במחקר נערך מערך ניסויים חכם מאוד שכלל את הגורים היונקים, בלוטות החלב והרכב החלב של עכברים. למשל הודבקו הגורים, שגם להם ‘זרם חוזר’ בזמן היניקה, בנגיף אנטרי (של מערכת העיכול, רוטה למשל). נמצא שהגורים העבירו את הנגיף הזה בזמן הנקה לבלוטת החלב של אמם אשר הראו תגובה חיסונית חזקה, מה שהביא לעלייה בריכוז הנוגדנים בחלב.

כדי לשלול שהאמהות נדבקו בנגיפים מהצואה של הגורים הייתה גם קבוצת ביקורת בה הודבקו האמהות ללא הדבקת הגורים – באופן מרתק נמצא כי לאמהות אלו הייתה תגובה חיסונית במעיים אך לא בבלוטות החלב וללא עליה בגורמים החיסוניים בחלב עצמו.

כדי להדגים עוד יותר נתיב העברה באמצעות הרוק, צוות המחקר ערך גם ניסוי הצלבה. קבוצה של גורי עכברים (גורים A) הודבקו דרך הפה והורשו להישאר עם אמם (אם A) למשך יום אחד. לאחר מכן, החוקרים החליפו – אם A הונחה עם גורים שלא הודבקו (בריאים) (גורים B), ואילו אם B (בריאה) הונחה בכלוב עם גורים A. יומיים לאחר מכן, החוקרים זיהו עלייה של פי 104 ברמות הגנום הנגיפי בבלוטות החלב הן באם A והן באם B ועלייה של פי 106 ברמות הגנום הנגיפי בשתי קבוצות הגורים A ו-B .

מה השורה הסופית?

העלייה בגורמים החיסוניים בחלב בעקבות זיהום בשד יכולה להיות תגובה מפותחת להגנה על בלוטת החלב, להגנה על הצאצא, או להגנה גם על בלוטת החלב וגם על הצאצא.
בסיכום המחקר נכתב בפשטות רבה : המחקר בעכברים מצביע כי רוק מהפה של הצאצא יכול להעביר פתוגנים לבלוטת החלב של האם במהלך היניקה.
הזיהום המקומי שנוצר כתוצאה מ’זרם חוזר’ מפעיל אז תגובה חיסונית בחלב האם.

אולי אפילו יותר מדהימה היא העובדה כי התגובה החיסונית הייתה מהירה יותר כשהגורים היו נגועים מאשר כשהאם היתה נגועה, ונוגדני חלב נגזרו אימהית.

היתרונות בזרם החוזר ברורים, העליה הגבוהה והמהירה בגורמים חיסוניים בחלב (רבים מהם ספציפיים לזיהום המסוים) והסיוע למערכת החיסון של התינוק היונק. אך בעבר הביולוג פוטאני קאקולאס האלה השארה על סמך תצפית כי העלייה בתאי החיסון בחלב אנושי לא רק פועלת כדי להגן על התינוק, הם גם מגנים על השד המניק.

אבל בלי קשר ללמה, התגובה של בלוטת החלב מספקת עוד דוגמה לאופן בו חלב אם מגן על תינוקות, בין אם הם עכבריים או אנושיים.

הטבע והביולוגיה מדהימים כתמיד.


מקורות:

המחקר – Nature volume 607, pages345–350 (2022) – Enteric viruses replicate in salivary glands and infect through saliva

Baby Backwash Can Trigger Immune Response in Milk

חיברה וערכה רות שלומוביץ – אמא לשלושה, מדריכת הנקה, יבואנית, משווקת ומתאימה הלבשה תחתונה להריון והנקה תותיז, אגרונומית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *